Vsak lahko vnaša podatke v računalnik

V FIN SERVISU vsako leto izberejo naj sodelavca in tokrat je naziv pripadel njihovemu finančno-računovodskemu referentu Roku Šešku. Rok je del ekipe od leta 2018, kljub temu da je še na začetku kariere, pa že prevzema dodatne odgovornosti in je nadvse hvaležen sodelavcem, da so prepoznali njegov trud in mu podelili laskav naziv. Z njim smo se pogovarjali o prihodnosti računovodstva, priložnostih in motivaciji. Vabljeni k zanimivemu branju!

Več glav več ve, zato prisega na timsko delo

Rok v podjetju FIN SERVIS skrbi za zagotavljanje točnih, pravilnih in relevantnih informacij strankam. Pri tem je trenutno njegova najpomembnejša vloga zagotavljanje brezhibne podpore svoji vodji ekipe Tanji in drugim skrbnikom strank. Kot pravi, sta računovodstvo in finance pestro področje, kjer se vsakodnevno soočajo z novimi izzivi in priložnostmi. Meni, da se je reševanja izzivov najbolje lotiti ekipno in s pomočjo sodelavcev. Drži se pregovora več glav več ve, saj je prepričan, da mu to omogoča hitrejše pridobivanje novega znanja, s katerim lahko pomaga drugim. Na vsak izziv gleda kot na priložnost za izboljšanje in možnost za novo znanje.

Veliko priložnost za nadaljnjo karierno rast pa mu predstavlja tudi prejet naziv naj sodelavec. Hvaležen je sodelavcem, da so prepoznali njegov trud in mu izkazali to čast, predvsem pa je hvaležen svoji vodji ekipe Tanji, ki mu pomaga na karierni poti. V prihodnosti si želi okrepiti komunikacijo s svojo ekipo ter izboljšati predajanje odgovornosti svojim sodelavcem. Karierno pot si želi nadaljevati v podjetju FIN SERVIS ter biti močan steber opore lastnikom podjetja.

Najpomembnejše je prepoznati, povezati in pravilno interpretirati

Pojem računovodstvo večina napačno definira. Še vedno prevladuje predstava, da je računovodstvo ročno vnašanje kupov podatkov s papirja v računalnik. To je stvar preteklosti, saj se je z digitalizacijo in tehnologijo ta panoga izjemno razvila. Kot pravi Rok, lahko vsak vnaša podatke v računalnik, le redki pa lahko iz teh podatkov razberejo pomembne informacije, s katerimi nato pomagajo podjetnikom do želenega uspeha. Verjame, da v prihodnosti poklic računovodje, kot ga poznamo danes, ne bo več obstajal, saj si bodo računalniki med seboj izmenjevali podatke, medtem ko bo njihovo delo usmerjeno v prepoznavanje, povezovanje in pravilno interpretiranje teh podatkov.

Digitalizacija in avtomatizacija računovodstva sta torej največji izzivi in hkrati tudi največja priložnost. Veseli ga, da je del podjetja, ki v Sloveniji na tem področju postavlja trende in nove standarde, ki jih prepoznavajo tudi stranke. Skozi čas je opazil, da ima sicer vsaka stranka svojo zgodbo in želje, je pa vsem skupno to, da si želijo ažurnih informacij, torej podatkov v realnem času, in nato nasvetov, kaj lahko s temi podatki naredijo, da svoje poslovanje spravijo na višjo raven.

Ključna je disciplina

Rok pravi, da motivacija ni vsakodnevna stvar, saj se tudi sam sooča z utrujenostjo in slabimi dnevi. Velik poudarek je tako na disciplini, ki mu omogoča, da kljub takim dnevom opravi svoje delo kakovostno in zanesljivo ter naredi korak bližje svojim ciljem. Motivacija in disciplina pa izvirata predvsem iz njegove želje po poslovnem in osebnem uspehu.

Sicer je Rok aktiven tudi v svojem prostem času, ki ga najraje preživlja s prijatelji in družino ter ob igranju košarke. Pogosto ga lahko srečamo tudi v kinu ali ob gledanju najljubše serije Suits. Rad se pošali, da si je zaradi igralca Gabriela Machta, ki je odlično uprizoril lik Harveyja Spencerja, tudi kupil prvo poslovno obleko. Za konec dodaja, da je izjemno privilegiran v svojem življenju, saj ima kar dva odlična vzornika – očeta Marka in botra Toneta, ki mu s svojimi izkušnjami, znanji in modrostmi omogočata lažje in uspešnejše življenje.